
ریخته گری منیزیم چیست؟ انواع روش های ریخته گری منیزیم

سهند آذرین: ارائه دهنده خدمات ریخته گری
جهت دریافت مشاوره تماس بگیرید.

بهنظر شما کاربرد این آلیاژ چیست؟ ریختهگری با چه روشهایی ممکن است تا آلیاژ منیزیم بهدست بیاید؟ در این مقاله قصد داریم در مورد فلز یا عنصر منیزیم و روشهای ریختهگری این عنصر اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم. لطفا ما را در این مسیر همراهی کنید.
ابتدا با ساختار منیزیم آشنا شوید
قبلاز اینکه به بررسی مراحل و روشهای ریخته گری منیزیم بپردازیم، بیایید ابتدا از این عنصر بیشتر بدانیم. منیزیم یک فلز یا عنصر نقرهای رنگ با نماد شیمیایی (Mg) است. این فلز در گروه دوم جدول تناوبی یا همان فلزهای خاکی قلیایی قرار دارد. این عنصر دارای ساختار 6 گوشه متراکم بوده و دارای مقاومت بسیار بالایی است.
منیزیم به صورت فراوان در طبیعت یافت میشود. در واقع بعداز عناصری مانند آهن و چند عنصر دیگر، در رده هشتم عناصر فراوان قرار دارد. منیزیم سومین عنصر آب دریا و 11امین عنصر فراوان موجود در بدن انسان است. همچنین در درصد بیشتری از کانیها دیده میشود.
ریخته گری منیزیم با 2 روش
منیزیم بهشکل جدا و تفکیکشده در خاک وجود ندارد. اما در ترکیب با سایر عناصر بهوفور یافت میشود. این عنصر بهدلیل وزن کم و مقاومت بالا نسبت به خوردگی، بین فعالان حوزه صنعت محبوبیت زیادی دارد. ریختهگری یکی از اقداماتی است که نیاز خیلی از صنایع را به نسخه بهتر و باکیفیتتر منیزیم برطرف میکند. در واقع آلیاژ منیزیم با 2 روش بهدست میآید.
ریخته گری منیزیم تحت فشار بالا
ریختهگری تحت فشار یا دایکاست، یکی از شناختهشدهترین روشهای ریختهگری است که طی این فرایند، مواد مذاب تحت فشار به داخل قالب تزریق میشوند. این سیستم ریختهگری، قابلیت تولید قطعات محکم و بدون حفرههای درونی را دارد. در واقع اعمال فشار باعث حذف حفرهها و تخلخلها و در نهایت افزایش استحکام قطعات میشود.
در گذشته، انسان به استفاده و استخراج از فلزات دسترسی نداشت. اما بهمرور زمان، روشهای متنوعی برای تولید قطعات فلزی ابداع شد که ریختهگری تحت فشار یکی از رایجترین آنهاست. آلیاژ منیزیم از سبکترین آلیاژهایی است که در ریختهگری تحت فشار مورد استفاده قرار میگیرد. این آلیاژ نسبت استحکام به وزن بالایی دارد. به همین دلیل برای ریختهگری دایکاست گزینه ایدهآلی بهشمار میرود.
ریختهگری تحت فشار، بهعنوان سریعترین و اقتصادیترین روش تولید قطعات و محصولات فلزی شناخته میشود. همچنین محصولاتی که با این روش تولید میشوند، دارای کیفیت بیشتری نسبت به قطعات تولیدشده توسط روشهای دیگر هستند. به همین دلیل اغلب آلیاژهای بهدستآمده ازاینطریق، در صنایعی مانند خودروسازی، الکترونیک و هوافضا بهکار میروند.
ریخته گری منیزیم در خلأ
ریختهگری در خلأ، یکی دیگر از روشهای ساخت آلیاژ منیزیم است. اما این روش چه تفاوتی با روش قبلی دارد؟ در طی این فرایند، از عنصر مذاب مقادیری هیدروژن و کربن حذف میشود. در گذشته، حذف هیدروژن بهآهستگی صورت میگرفت و فرایند تولید را طولانیتر میکرد. اما امروز خارجکردن هیدروژن با روش پیشرفته تحت خلأ و برطرفکردن نواقصی که میتواند روی عملکرد محصول نهایی تاثیر بگذارد، به زمان زیادی نیاز ندارد.
حذف گازهای هیدروژن و کربن تحت خلا نهتنها نواقص را کاهش میدهد، بلکه مزایای دیگری هم دارد. مثلا منیزیمی که کربن کمتری داشته باشد، خاصیت انعطافپذیری بیشتری دارد و در نتیجه، شکلپذیری بهتری پیدا میکند. همچنین مشکل سوراخها و تخلخلهای موجود در محصول حل میشود.
حالا سوال اینجاست که ریختهگری در خلأ چگونه باعث ازبینبردن سوراخها و تخلخلها میشود؟ در گذشته در فرایند تولید منیزیم، گازهایی مانند هیدروژن و نیتروژن وجود داشت. هیدروژن در دمای محیط حلالیت کمی در آلیاژ داشت. به همین دلیل، در حین سرمایش و انجماد پساز آن آزاد میشد و سوراخهایی را در محصول ایجاد میکرد.
نیتروژن هم دارای حلالیت کمی در آلیاژ بود. پساز خنکشدن و جامدشدن محصول، خارج میشد و نقصهایی مانند شکنندگی و کاهش شکلپذیری ایجاد میکرد. راهحل این مشکل، ریختهگری در خلأ بود؛ بدین صورت که گازهای موجود در ماده مذاب به سطح میآمدند و توسط سیستم خلأ برداشته میشدند.
اهمیت بالای ریخته گری منیزیم برای فعالان حوزه
آلیاژ منیزیم دارای مزایای منحصربهفردی مانند وزن سبک، استحکام مطلوب، ثبات ابعادی بالا، عملکرد جذب شوک بالا، شکلگیری آسان، عملکرد خوب برش، اثر محافظ الکترومغناطیسی عالی و قابلیت بازیافت آسان است.
این باعث شده که آلیاژهای منیزیم بهطور گسترده در هوانوردی، تجهیزات نظامی، خودروها، تجهیزات هوشمند، لوازمجانبی مکانیکی، سختافزار، مصالح ساختمانی، تجهیزات پزشکی و ارتباطات مورد استفاده قرار بگیرد. آلیاژ منیزیم ریختهگری خواص خیلی خوبی دارد و میتواند به قطعاتی با اشکال پیچیده تبدیل شود. همچنین به تجهیزات اضافی نیاز ندارد و این باعث صرفهجویی در مصرف سایر فلزات میشود.
آلیاژهای منیزیم چگونه نام گذاری می شوند؟
سیستم نامگذاری آلیاژهای منیزیم خلاف سیستم نامگذاری آلیاژهای آلومینیوم و فولاد از دستورات خاصی پیروی نمیکند. خیلی از تولیدکنندگان از سیستمی شامل یک یا 2 حرف، 2 یا 3 عدد و یک پسوند استفاده میکنند. حروف نشاندهنده المانهای اصلی آلیاژ است. (برای مثال، A: آلومینیوم، Z: روی، M: منگنز و S: سیلیکون). اعداد، درصد نامی ترکیبات اصلی را نشان میدهد. بهعنوان مثال، AZ91 یک آلیاژ منیزیم با 9درصد جرمی آلومینیوم و یکدرصد جرمی روی است.
آلیاژهای مورد استفاده در ریخته گری منیزیم
محصولی که طی ریختهگری منیزیم بهدست میآید، دارای خواص منحصربهفردی بوده و به همین دلیل، راه خود را به بازارهای مهم برای کاربردهای سازهای باز کرده است. البته آلیاژ منیزیم بهدستآمده بخشی از خواص خود را مدیون آلیاژهای دیگری است که در ترکیب با آن وارد فرایند ریختهگری میشوند. ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- آلیاژ منیزیم ـ آلومینیوم: آلومینیوم خواص کششی و مقاومت به خوردگی را افزایش میدهد. همچنین قابلیت شکلپذیری آلیاژ را بالا میبرد.
- آلیاژ منیزیم ـ مس: افزودن مس باعث بهبود شکلپذیری آلیاژ میشود. همچنین خواص شیمیایی آن را در کاربردهایی که نیاز به مقاومت در برابر خوردگی زیاد است، بهبود میبخشد.
- آلیاژ منیزیم ـ زیرکونیم: زیرکونیم، انعطاف و مقاومت آلیاژ را نسبت به گرما و خوردگی افزایش میدهد.
- آلیاژ منیزیم ـ توریم: توریم انعطاف، چکشخواری و نقطه ذوب آلیاژ را افزایش میدهد.
- آلیاژ منیزیم ـ روی: روی قابلیت مقاومت به خوردگی را با کنترل مس افزایش میدهد.
مزایا و محدودیت های ریخته گری منیزیم
ریختهگری دقیق یکی از فرایندهای تولید قطعات فلزی است که تاریخچه کشف آن به بیش از 1000 سال پیش باز میگردد. ریختهگری مناسب فلزاتی با دمای ذوب بالا است که نمیتوان آنها را در گچ یا فلز قالبگیری کرد. عموم قطعاتی که با ریختهگری دقیق ساخته میشوند، اجسامی دارای هندسه پیچیده هستند.
در کنار این مزایا، معایبی هم وجود دارند که ریختهگری را با محدودیت روبهرو میکنند. مثلا تولید قطعات هستهدار و قطعاتی که زیر 5 کیلوگرم وزن دارند، با این روش ممکن نیست. همچنین قالب و پوستههای مورد استفاده در این فرایند، به زمان زیادی برای آمادهسازی نیاز دارد.
جمعبندی
ریختهگری فرایندی برای تولید قطعات فلزی است. فرایندی که طی آن، مواد مذاب درون قالب مد نظر ریخته شده و پساز شکلدهی از قالب جدا میشوند. منیزیم یکی از آلیاژهای فراوان موجود در طبیعت است که با قرارگرفتن تحت فرایند ریختهگری، نیاز بسیاری از صنایع را به محصولی کاربردی مرتفع میسازد.
ریخته گری منیزیم با 2 روش صورت میگیرد. ریختهگری تحت فشار بالا و ریختهگری در فشار خلأ. محصول بهدستآمده از هر 2 روش دارای ویژگیهای منحصربهفرد و کاربرهای خاص خود در صنعت است. ازجمله کاربردهای آنها میتوان به خودروسازی، صنایع پزشکی، هوافضا و لوازم الکترونیکی اشاره کرد.
مقالات و اخبار
ارزیابی خواص مکانیکی چدن خاکستری بااستفاده از اندازه گیری مقاومت ویژه الکتریکی
در مقاله حاضر تلاش گردیده تا ارتباط بین مقاومت ویژه الکتریکی با اســتحکام کششــی و ســختی چدن با کربن معادل در محدوده 3/93 تا 4/48 درصد تعیین گردد. آزمایشــات بر روی 12 ذوب متفاوت چدن خاکســتری با ترکیبات شیمیایی متفاوت انجام و از هر ذوب 6 نمونه بارریزی گردید.
آزمایش موادکربن ده به کاررفته درتولیدچدن به وسیله اندازه گیری مقاومت الکتریکی
در این تحقیق نتایج آزمایش مواد کربنده انتخاب شده برای تولید چدن از نظر مقاومت الکتریکی ارایه شده است، در این آزمون به عنوان مواد کربنده، گرافیت مصنوعی و کک نفتی (پترول کک) با ترکیبات شیمیایی مختلف مقایسه گردیدند و ارتباط بین کیفیت مواد کربنده و مقاومت الکتریکی تعیین شد. براساس نتایج مواد کربنده گرافیتی هدایت حرارتی بسیار بهتری نسبت انواع پترول کک دارند.
ریزساختار فولاد ریختگی پرمنگنز حاوی تیتانیم
فولاد ریختگی هدفیلد که به طور گســترده در صنایع نیروگاهی و معدنی به کار میرود مقاوم به فرســایش است اما فقــط هنگامی کــه در جریان کارکرد در مقابل بارهای ضربه ای قرار گیرد. قطعات ساخته شــده از این آلیاژ که تحت اثر ســایش در شرایط بدون اعمال بار قرار گیرند دچار فرســایش زودهنگام و سریع خواهند شد.
پیش بینی آینده ریخته گری درآمریکا دومین تولیدکنندگان جهانی قطعات ریختگی درسال2015
پس از ركود ســنگين در پايان 2008 و ادامه آن تا اوايل 2010 فروش كل قطعات ريختگی در آمريکای شمالی از 21/6 ميليارد دلار در 2009، در 2010 به 25/46 و در 2012 به 31/19 ميليارد دلار افزايش يافت. البته در دو سال اخير فروش رشــد نداشته ليکن پيشبينی میشود در سال 2017 فروش كل ريختگی به بيش از 31 ميليارد دلار برسد.
تاثیر سرعت پلانجر و اعمال فشار بر خواص مکانیکی آلیاژریختگی آلومینیم دایکستی
تحقیقات اخیر در فرآیند دایکست آلیاژهای آلومینیم که امروزه به طور عمده وابسته به رشد سریع صنایع خودرو، کشتی سازی و حمل ونقل هوایی است، افزایش خصوصیات کارآمد کیفی دایکست را به منظور دستیابی به خواص مکانیکی بالا و مقرون به صرفه هدف قرار داده است.
درک و آگاهی از توانایی و محدودیت های دانش در ریخته گری
ریخته گری فرآیند پیچیدهای اســت که اغلب در آن باید با انواع تخلخل، حفره ها و آخال های ناشناخته و کنترلنشده مواجه شد. گسستگی ها در قطعات ریختگی بر خصوصیات متناوب و یکنواخت مکانیکی موثر است و انواع این گسستگی ها، که اغلب در قطعات ریختگی منحصربه فرد هستند و یا در قطعات آهنگری شده و کارپذیر وجود ندارند، موجب شده تا گرایشی برضد استفاده از قطعات ریختگی به وجود آید.
تولید کننده قطعات ریخته گری چدن
امروزه تولید کننده های قطعات ریخته گری چدن نقش حیاتی در تأمین نیازهای صنعتی دارند. از آنجایی که قطعات چدنی در بخشهای مختلف صنعتی استفاده میشوند، انتخاب یک تولیدکننده معتبر و باکیفیت، میتواند به بهبود عملکرد تجهیزات و افزایش طول عمر آنها کمک کند. در این مقاله، نگاهی دقیق به فرآیند تولید قطعات چدنی، ویژگیهای یک تولید کننده قطعات چدنی حرفهای و نقش سهند آذرین در این صنعت خواهیم داشت.
تولید کننده قطعات آب و فاضلاب
صنعت آب و فاضلاب یکی از زیرساختهای حیاتی هر کشور است که نیاز به تجهیزات و قطعات مقاوم، بادوام و استاندارد دارد. سهند آذرین، به عنوان یکی از برترین تولیدکنندگان قطعات آب و فاضلاب، با بیش از ۲۰ سال تجربه در صنعت ریختهگری، انواع قطعات مورد نیاز این حوزه را تولید و عرضه میکند.
کنترل اثرپوستی در قطعات چدن با گرافیت فشرده
درک چگونگــی تشــکیل اثرپوســتی در صورت نیــاز به کاهش و یا حذف آن ضروری و لازم اســت. در قســمت دوم تحقیق حاضر به بررســی مکانیزم های تشــکیل اثرپوستی بر اساس یافته های ارایه شــده در قســمت اول مقاله پرداخته خواهد شد.
مکانیزم ترک خوردن فولادریختگی فریتی – آستنیتی
در فولادهــای ضدزنــگ دوفــازی (فریتی- آســتنیتی) پرآلیاژ خطر زیادی بــرای بروز تــرک عمدتا گرم در اثــر فرآیند جدایش میکروســکوپی و تغییر مکانیزم تبلور در مرحله نهایی آن وجود دارد. مقاله حاضر ادامه مشکلات مطرح شده در تحقیقات قبلی اســت.
ریخته گری فوم فولادی برای استحکام سبک وزن
ورقه ای و شــمش های فــولادی به عنوان محصــولات كارپذير چندين دهه اســت كه به دليل توليد آســان و قيمت پايين كاربردهای متنوعی دارند. اما شــركت فولادريزی “Maynard” در ميل واكی آمريکا يک ابتکاری را در فرآيند ريخته گری صفحات و شمشال فولادی ايجاد نموده كه میتواند انحصار فولادهای كارپذير را شکسته و فرصت و بازاری جديد برای صنايع ريخته گری فولاد فراهم نمايد كه قبلا قابل دسترس نبوده است.
افت خصوصیات بوته و اثر آن بر مصرف انرژی در جریان کارکرد
در سایه افزایش قیمت جهانی انرژی این تحقیق به منظور تشخیص تاثیرکاهش خصوصیات بوته های ریختهگری در مصرف انرژی در مدت زمان کارکرد بوته انجام شــده است.